Cum să controlaţi nivelul datoriilor?

Sfaturi anti-datorie de la INCASO

1. Atenţie la cumpărături!

Analizaţi atent dacă produsele pe care vreţi să le cumpăraţi merită investiţia. 
O pereche de pantofi scumpi ar putea sa vă încante la prima vedere, însă peste o lună le poate le găsi la reducere, la un preţ de două ori mai mic…

2. Consumați doar atât cât aveți nevoie!

Economisiți apa, electricitatea și gazele. Stingeți luminile atunci când ieșiți din încăpere, închideți robinetul dacă apa se scurge pur și simplu în chiuvetă fără să o folosiți. Asigurați-vă de eficiența instalațiilor sanitare. O picătură de apă nu este neapărat ceva impresionant, dar când te gândești la câte picături sunt risipite pe săptămână, pe lună…

3. Nu mergeți la cumpărături pe stomacul gol!
Nu este o glumă! Cercetările indică faptul că a merge la cumpărături cu o senzație de sațietate micșorează tentațiile.

4. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg!
Dacă pleci la cumparaturi nu iţi lua mai mulţi bani la tine decât valoarea achiziţiilor planificate. Astfel nu rişti să cazi în capcana cumpărăturilor la impuls şi vei fi mult mai cumpătat.

5. Plătește facturile la timp!
Plăteşte facturile şi ratele la credite la timp, pentru a nu acumula dobânzi şi penalităţi. Poţi stabili plăţi prin debit direct sau ordine de plată, pentru a te asigura că facturile sunt achitate. Vei evita astfel plata unor eventuale penalizări.

6. CÂND împrumuți bani!
Dacă eşti hotărât să accesezi un împrumut alege cu atenţie achiziţiile care merită o astfel de finanţare. 
Nu te împrumuta pentru lucruri care îşi pierd rapid din valoare, astfel încât să ajungi sa termini de plătit produsul când nu mai valorează nimic.

7. Nu te lăsa sedus de promoţii false. 
Foarte adesea, acestea te încurajează să cumperi lucruri de care nu ai nevoie sau te fac să cumperi produse care nu au deloc preţuri convenabile. Totuşi, dacă alegi cu atenţie promoţiile, poţi economisi sume considerabile.

8. Cumpărați haine și pantofi în afara sezonului. 
Astfel, puteți conta pe reducerile de preț și veți cheltui chiar și de două ori mai puțin.