Ai datorii restante? Este posibil să ai interdicție de a părăsi țara

Ai datorii restante? Este posibil să ai interdicție de a părăsi țara

Întrebare pentru INCASO MOLDOVA: „Soțul meu a luat un credit de 20.000 lei. Nu am avut posibilitatea să-l achităm deja de 1 an. Ce putem face, poate pleca peste hotare sau are interdicție?”

Pentru a vă răspunde la această întrebare este nevoie să aflați la ce etapă se află dosarul dumneavoastră. Recomandarea INCASO este să contactați banca sau compania de microfinanțare care a acordat împrumutul și să vă interesați care este starea dosarului dumneavoastră la zi.

În majoritatea cazurilor, după o perioadă mai mare de timp în care debitorii nu achită ratele pentru rambursarea împrumutului, creditorii cesionează datoriile către companiile de colectare.

În cazul în care creditorul vă informează că datoria dumneavoastră a fost preluată de o companie de colectare, contactați compania respectivă și încercați să găsiți împreună o modalitate de a rambursa datoria mai repede sau încheiați un acord de reeșalonare a datoriei (achitarea în rate) în etapa pre-judiciară.

Dacă compania de colectare vă comunică că dosarul dumneavoastră a fost deja transmis în instanța de judecată și a fost emisă o hotărâre judecătorească care, ulterior, a fost transmisă spre executare către executorul judecătoresc, atunci, la solicitarea executorului judecătoresc, este posibil să fi fost aplicată interdicția de a părăsi țara pe numele debitorului.

Această măsură este una legală și se aplică conform prevederilor art. 22, alin. (1) lit. x) din Codului de executare al RM, conform căruia „executorul judecătoresc este în drept: să solicite instanţei judecătoreşti,  la cererea creditorului, aplicarea faţă de debitor a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul în care plecarea acestuia ar face imposibilă sau dificilă executarea hotărârii judecătoreşti”. În conformitate cu art. 63 alin. (4) din Codul de executare al RM, aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara se transmite spre executare Poliției de Frontieră, prin Încheierea instanţei de judecată.

Precizăm faptul că, potrivit art. 64 din Codul de executare al RM, interdicția de părăsi țara expiră după cel mult 6 luni, dacă nu a fost necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare în urma demersului executorului judecătoresc, doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii.

Aveți datorii? Contactați acum un specialist INCASO și găsiți împreună soluția optimă pentru a scăpa de datorii: (022) 95 93 59 sau Viber / WhatsApp + 373 79 66 77 17.

Cristina Cujba,
Jurist INCASO