Cesiunea Creanțelor de Viitor. Ce înseamnă?

Cesiunea Creanțelor de Viitor. Ce înseamnă?

Creanța de viitor este acea creanță care nu există încă la momentul cesiunii, dar care va exista conform contractului din care rezultă.

Este cunoscută drept o procedură legală prin care cineva care are o datorie care va fi plătibilă în viitor (numit cedent) transferă drepturile sale asupra acelei datorii către altcineva (numit cesionar).

Să presupunem că ai un contract de împrumut cu un prieten în valoare de 1000 de dolari și acest prieten trebuie să îți returneze suma în termen de 6 luni, fără dobândă. Totuși, din diverse motive, ai nevoie de bani imediat și nu poți aștepta 6 luni pentru a primi înapoi suma respectivă.

Deci, în loc să aștepți aceste 6 luni, poți ceda această creanță de viitor către o altă persoană sau instituție. De exemplu, poți găsi o altă persoană care este dispusă să îți ofere, să zicem, 900 de dolari imediat în schimbul dreptului de a primi cei 1000 de dolari peste 6 luni de la prietenul tău. Astfel, cedezi creanța de viitor către această altă persoană sau instituție și primești suma de bani de care ai nevoie imediat. După 6 luni, persoana sau instituția care a preluat creanța va primi cei 1000 de dolari de la prietenul tău.

Ce prevede legea?
Conform Codului Civil, o datorie transferabilă și revendicabilă poate fi transferată de către titularul ei (cedent) către o altă persoană (cesionar) printr-un contract.

Cum trebuie să arate contractul?
Conform legii, contractul de cesiune trebuie să respecte aceleași reguli ca și actul juridic din care provine datoria. Aceasta garantează că totul este legal și valid.

IMPORTANT!
Respectarea Codului Civil în timpul transferului de creanțe de viitor este esențială pentru a fi siguri că totul este făcut conform legilor.

Este important să știți că transferul de creanțe de viitor nu întotdeauna este recunoscut pe deplin de instanțele de judecată.

Ilia GURĂU, Avocat INCASO