Câteva sfaturi pentru supraviețuirea financiară în perioada următoare

Câteva sfaturi pentru supraviețuirea financiară în perioada următoare

Din păcate, previziunile economice pentru anul 2020 nu sunt așa cum ne-am fi dorit, pe fondul schimbărilor produse de pandemie. De aceea, este bine să avem mai multă grijă de finanţele personale în perioada următoare. 
 
1. Evitaţi să acumulați datorii
Încercați să fiți la zi cu plățile și să nu acumulați datorii care depășesc capacitatea de rambursare. Dacă vă aflaţi în situaţia în care accesarea unui credit este absolut necesară, valoarea acestuia nu trebuie să depăşească 30-50% din venit, pentru că altfel riscaţi să nu puteţi plăti ratele. Analizaţi şi comparaţi cu multă atenţie toate ofertele.
 
2. Când nu ne mai ajung banii pentru plata datoriilor, prioritizăm plăţile
Dacă aveţi deja un credit, faceţi tot posibilul să plătiţi ratele la termen! Dacă aveți mai multe credite şi nu mai puteți ţine pasul cu plăţile, trebuie măcar să vă gândiți la o prioritizare a plaţilor sau la achitarea parțială. O sumă mai mică achitată, este mai bine decât nimic. Dacă apar situaţii în care nu puteţi respecta calendarul de rambursare, discutați cu creditorul/ specialiștii INCASO, pentru a găsi împreună soluții convenabile de plată.
  
3. Bani albi pentru zile negre
Ideal ar fi să facem economii. Ştim că este greu, mai ales când veniturile scad, dar e bine să punem deoparte bani albi pentru zile negre. Trebuie să avem în vedere ca în perioade de stres, cum este cea pe care o trăim acum, cumpăram impulsiv. Asta se poate rezolva, dacă va impuneţi un timp de aşteptare de 30 de zile pentru orice cumpărătură mai mare.

4. Econimisiți banii
Orientaţi-vă către activităţi care nu costă în perioada asta. Dacă vrei să te distrezi, există multe evenimente în aer liber. Dacă vrei să faci mişcare, aleargă sau plimbă-te cu bicicleta prin parc. Ca să te informezi, nu îţi trebuie neapărat abonament la cablu, poţi să te uiţi la televiziunile de ştiri sau să citeşti ziare care sunt complet gratis pe net. Nu în ultimul rând, dacă aveţi un loc de muncă, folosiţi e-banking şi stabiliţi o sumă (10% din salariu, de exemplu) care să fie automat transferată în fond de economii în ziua de salariu. În acest fel, nu veţi mai fi tentaţi să cheltuiţi banii pentru zile negre. 

Sursa: adevarul.ro