Care sunt temeiurile intentării procedurii de insolvabilitate în contextul modernizării Legii insolvabilității

Care sunt temeiurile intentării procedurii de insolvabilitate în contextul modernizării Legii insolvabilității

Din cauza situației epidiomologice cu care ne confruntăm în acest an, multe persoane juridice, din păcate, au ajuns într-o situație dificilă pe fondul dezechilibrului economic produs, fapt ce a marcat crearea unei situații financiare dificile în care persoanele juridice au căpătat calitatea de dibitori, aflați în incapacitate de a-și onora obligațiile. Astfel, societațile comerciale pot intra în proces de insolvabilitate.

În contextul modernizării Legii insolvabilitații, cunoaștem două temeiuri de intentare a procesului: temeiul general (incapacitatea de plată a debitorului) și temeiul special (supraîndatorarea debitorului).

Prin incapacitatea de plată urmează a se înțelege situația financiară a debitorului caracterizată prin incapacitatea lui de a-și executa obligațiile pecuniare și scadente, inclusiv obligațiile fiscale. Se prezumă incapacitatea de plată atunci când debitorul este în întârziere de plată mai mult de 60 de zile.

Supraîndatorarea este situația financiară a debitorului a cărui răspundere este limitată prin lege la valoarea patrimoniului său, în care valoarea bunurilor nu mai acoperă obligațiile existente ale acestuia.

Temeiurile de intentare a procesului de insolvabilitate se invocă prin cerere introductivă care poate fi depusă de către: debitor, creditor și alte persoane indicate în Legea insolvabilitații.

În concluzie menționam faptul că, importanța cunoașterii acestor temeiuri ne garantează protecția drepturilor noastre de a ne apăra interesele în situațiile financiar dificile, dar și previn în marea măsură apariția insolvabilitaților fictive.

Valeria Fratescu,
Jurist INCASO