Ce reprezintă un credit? Cum obținem împrumutul dorit

Ce reprezintă un credit? Cum obținem împrumutul dorit

Cuvântul „credit” sugereză faptul că principalul element de conținut al creditului îl reprezintă ideea de încredere. În principal, creditul se caracterizează prin următoarele aspecte:

- Cel care dă cu împrumut suma de bani (de ex. banca, compania de microfinanțare) nu își pierde dreptul de proprietate asupra sumei împrumutate, ci numai dreptul de folosință, care este transferat celui care solicită creditul (de ex. o persoană care dorește să-și deschidă o afacere, să cumpere un imobil etc.);

- Creditul este acordat pe o perioadă de timp, până la o anumită dată, numită scadență sau termen de rambursare, transferarea dreptului de folosire a sumei împrumutate fiind temporară;

- Creditul trebuie rambursat (înapoiat) creditorului (de ex. Banca, comapnia de microfinanțare) în funcție de cum s-a stabilit împreună cu acesta în contractul de creditare, lunar, anual etc., cu rate egale, crescătoare sau descrescătoare;

- Cel care solicită creditul trebuie să plătească celui de la care a împrumutat suma de bani o dobânda, un preț pentru faptul că folosește suma de bani respectivă. Dobânda poate fi plătită o dată cu ratele de credit, lunar, anual etc. Ea se calculează în funcție de rată dobânzii exprimată sub formă de procent.

- Cel care solicită creditul trebuie să dețină o garanție. Garanția poate fi personală, dacă o altă persoană se angajează să plătească în locul celui care a contractat creditul, dacă acesta nu mai poate rambursa creditul, sau reală, care constă într-o valoare materială (casă, autoturism, utilaje, terenuri etc.), ce poate fi valorificată (vândută) de către creditor, în cazul în care cel care a împrumutat creditul nu-l mai poate returna.

Ce tipuri de credite există?

Creditul bancar este un credit sub formă bănească acordat de bancheri întreprinzătorilor. El poate fi acordat indiferent de domeniul de activitate unde funcționează solicitantul de credite, indifernet de mărimea activității acestuia (întreprindere mare, mijlocie, mică). Modalitățile tehnice de creditare a activității curente a agenților economici pot fi: avansurile în cont curent, linia de credit simplă, linia de credit confirmată, credite cu destinație specială.

Creditul comercial este creditul pe care și-l acordă întreprinzătorii la vânzarea mărfurilor sub forma amânării plății. Astfel, un furnizor, vânzătorul, livrează marfă clientului, cumpărătorului, fără că acesta din urmă să plătească imediat. Ei se înțeleg ca, după o anumită perioadă, clientul să plătescă marfa. În schimb, cumpărătorul, pentru a garanta buna sa credință, va emite un document, unde este specificată suma pe care o datorează, termenul la care va plăti și faptul că se angajează să plătescă la acel termen. De asemenea, acest document conține dată emiterii și semnătura celui care o emite.

Creditul de consum este creditul folosit la vânzarea cu plata în rate a unor bunuri de consum personal de valori mari și folosință îndelungată. Aceste bunuri pot fi: electrocasnicele (frigidere, aragaze etc.), mobilă, automobile etc.

Creditul ipotecar este creditul contractat pentru constituirea de proprietăți imobiliare (case, sedii etc) fiind garantat cu aceste proprietăți. Acesta este contractat pe termen lung (peste 5 ani).

Creditele mai pot fi clasificate și după termenul pentru care sunt acordate: scurt (până la un an), mediu (între 1 și 5 ani), lung (peste 5 ani).

Ce trebuie să fac pentru a obține mai ușor un credit?

SFATUL INCASO: Pentru a avea șanse mai mari de a contracta un credit trebuie să fiți o persoană de încredere, să nu fi avut în trecut situații de nerambursări de credite, refuzuri de plată - informații care ar fi putut fi transmise către un birou al istoriilor de credit și care v-ar afecta reputația financiară. Creditorii verifică, de obicei, rapoartele istoriilor de credit ale solicitanților de împrumuturi, cu acordul acestora și apoi decid asupra cererii de împrumut.

Pentru a afla care sunt șansele de a obține creditul dorit, aveți posibilitatea de a verifica Raportul istoriei dumneavoastră de credit la Biroul istoriilor de credit INFODEBIT CREDIT REPORT, înainte de a merge la bancă/ compania de microfinanțare. Verificarea este gratis o dată pe an și de câte ori aveți nevoie - contra cost. În plus, nu trebuie să pierdeți timpul cu deplasarea la sediul INFODEBIT, completați cererea online pe www.infodebit.md și primiți raportul la adresa indicată prin scrisoare recomandată, timp de 2 - 3 zile lucrătoare. 

 

Sursa: finanțare.ro