Valoarea creanțelor neîncasate a crescut cu circa 40% în primul trimestru din 2019

Valoarea creanțelor neîncasate a crescut cu circa 40% în primul trimestru din 2019

Volumul datoriilor neîncasate în primul trimestru al anului 2019 constituie aproximativ 105 milioane de lei, în creștere cu circa 40 % în raport cu aceeași perioadă a anului 2018, conform analizei portofoliului gestionat de INCASO - Compania numărul 1 de colectare și recuperare a creanțelor în Republica Moldova.

În topul clienților INCASO cu cei mai mulți debitori restanțieri, pe primul loc se află organizațiile de microfinanțare, urmate de domeniile bancar, telecomunicații și utilități.

Potrivit datelor companiei, în perioada ianuarie – martie 2019, din suma totală a debitelor care au intrat în portofoliul INCASO, aproximativ 75% reprezintă datorii acumulate de organizațiile de microfinanțare și bănci la credite de consum. Valoarea portofoliului creanțelor la această categorie se ridică la aproximativ 83 mil. lei, cifre valabile pentru primele trei luni ale anului curent. Alte 15% reprezintă datorii acumulate de moldoveni la serviciile comunale, iar 10% sunt datorii în baza recipisei, dar și facturi restante la prestatorii din domeniul telecomunicațiilor.

Evaluarea datelor Companiei INCASO pentru primul trimestru din 2019 mai arată că, cele mai multe persoane fizice și juridice care au datorii sunt din regiunea de centru - 47%, care este urmată de zona de nord cu 33%, iar aproximativ 20% sunt datornici din sudul țării. Potrivit analizei comparative, în primele trei luni ale anului curent se atestă o ușoară creștere a numărului de rău-platnici în regiunea de nord a țării față de aceeași perioadă din 2018.

Capitala își menține poziția de lider în topul orașelor cu cel mai mare grad de îndatorare, fapt determinat și de cel mai mare număr de persoane care au beneficiat de credite, având în vedere concentrația mare a populației comparativ cu restul orașelor din țară. Astfel, 34% din totalul datornicilor moldoveni locuiesc în Chișinău. Datele INCASO mai relevă faptul că, cei mai mulți moldoveni cu datorii au vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, iar numărul bărbaților rău-platnici fiind, per total, mai mare cu aproximativ 15% față de cel al femeilor.

„Odată cu dezvoltarea sectorului de microfinanțare și diversificarea produselor bancare oferite populației, piața de recuperare a creanțelor din Republica Moldova înregistrează creșteri semnificative începând cu anul 2017. În 2018 numărul debitorilor a crescut cu 38% față de 2017, iar în primul trimestru din 2019 avem deja o creștere de circa 40% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Veaceslav Mîrza, Director general INCASO.

Precizăm că valoarea portofoliului de creanțe administrat de INCASO în perioada ianuarie – martie 2018 a constituit aproximativ 62 mil. lei, față de 105 mil. în aceeași perioadă a anului curent. Suma totală a creanțelor neîncasate gestionate de Compania INCASO la sfârșitul lunii martie 2019 era de peste 630 mil. lei.

Compania INCASO este lider pe piața colectării datoriilor la categoria Mass Market și marchează în 2019 zece ani de activitate în Republica Moldova. INCASO gestionează preponderent creanțe de la bănci, operatori de telecomunicații, companii de microfinanțare, firme de salubritate, dar oferă servicii de recuprare a datoriilor și persoanelor fizice.