Veaceslav MÎRZA, invitatul special la emisiunea "Tu și Legea"

1. Datoriile sunt o povară, iar recuperare acestora este o procedură care necesită o abordare foarte atentă.

2. Urmarirea datoriei nu are un termen de prescriptie. Colectorii urmaresc datoria pina la achitarea ei integral de catre debitor.

3. Colectorul vine să medieze situația dintre creditor şi debitor oferindu-i soliţii de achitare a datoriei.


4. Faptul că datoria a ajuns deja la colector este un semnal că debitorul trebuie să privească mai serios asupra problemei.

5. Cea mai rea atitudine a debitorului cu bună credinta este tactica struțului - Nu ignorati notificarile companiei de colectare, reveniti cu apel, discutati cu colectorul metodel de achitare a datoriei.

6. Debitorii răuplatici sau necooperanţi sunt incluşi în Lista neagră a debitorilor. Evitaţi să nimeriti în aceasta listă. Cooperaţi cu colectorul, gasiţi soluţii acceptate de colector de achitare a datoriei.

7. Colectorii aplica datornicilor, prin judecata, interidctii la hotar, in special in perioada Sarbatorilor de pasti si a vacantei de vara. Pentru a evita riscurile, aflati starea datoriei si achita-tio sau conveniti cu colectorul asupra unui grafic de achitare.

8. Efectele ignorarii datoriei – poate determina creşterea acesteia în baza de costuri de colectare, avocaţionale şi cele de executare. De exemplu o datorie de 1000 de lei – uşor atinge pe baya de costuri 5000 lei dacă ajunge în faza de exceutare.

9. Pentru neachitarea datoriei in termen conform legii poate fi aplicata cel putin si o dobinda de 16%.

10. Portretul datornicului statistic: bărbat, necăsătorit, în vârsta în jurul de 30 de ani, care nu are un loc stabil de muncă. De obicei o persoană care nu are responsabilități .

11. Despre Asociaţia Companiilor de Colectare a Datoriilor – www.apcd.md

- Debitorilor: Verificaţi pe www.apcd.md dacă colectorii care va contactează sunt membrii Asociaţiei. Protejaţi-vă de colectorii neoneşti.
- Creditorilor: Colaboraţi doar cu colectorii membrii Asociaţiei Patronale a Datoriilor:
- Colectorilor – Dacă nu sunteţi deocamdata membri ai Asociaţiei – Vă invităm de deveniţi şi să vă ajustaţi procedurile la exigenţele Codului de conduită a colectorului.