Au sau nu datoriile termen de prescripție?

Au sau nu datoriile termen de prescripție?

Noțiunea de „termen de prescripție” este adesea confundată cu ștergerea datoriei, dând impresia că problema legală și financiară a dispărut. Totuși, aceasta este doar o percepție eronată, deoarece termenul de prescripție nu duce la ștergerea istoricului de credit.

 

Ce este termenul de prescripție?
Termenul de prescripție se referă la perioada de timp în care un creditor poate solicita recuperarea legală a unei datorii prin intermediul instanței de judecată. În Republica Moldova, termenul de prescripție pentru datoriile de natură civilă sau comercială este, în general, de trei ani. După expirarea acestui termen, creditorul nu mai are dreptul de a cere executarea silită, dar asta nu înseamnă că datoria dispare sau că debitorul este iertat.

Datoria dispare automat sau nu?
Mulți cred în mod eronat că, odată ce această perioadă a trecut, datoria nu mai există. Acest lucru este fals. Datoria rămâne activă și, deși creditorul nu poate acționa în instanță pentru recuperare, aceasta continuă să afecteze istoricul de credit al debitorului. Un istoric negativ poate influența semnificativ capacitatea unei persoane de a accesa noi împrumuturi sau credite, de a obține un loc de muncă prestigios în domenii ce implică manipularea banilor sau de a încheia parteneriate și contracte atunci când dorește să dezvolte o afacere. Băncile, instituțiile financiare, angajatorii și potențialii parteneri de afaceri iau în considerare toate datoriile neplătite, indiferent de vechimea acestora sau de faptul că sunt prescrise.

Ce se întâmplă după expirarea termenului de prescripție a datoriei?
După expirarea termenului de prescripție, datoria rămâne înregistrată ca activ negativ în istoricul de credit al persoanei, afectând astfel scorul de credit. Deși creditorul nu mai poate cere executarea silită prin instanță, el poate continua să solicite plata pe cale amiabilă, trimițând notificări și contactând debitorul pentru a recupera suma datorată.

Ce să faci dacă ai datorii?
Dacă te afli într-o astfel de situație, cea mai bună soluție este achitarea datoriei cât mai curând posibil. În cazul în care nu dispui de toată suma necesară, poți negocia cu creditorul sau cu compania de gestionare a creanțelor pentru a achita datoria conform unui grafic de reeșalonare sau prin semnarea unui contract de mediere.

Pentru a afla rapid și anonim ce datorii ai, poți accesa link-ul: t.me/INCASO_Bot
Sinițaru Doina, Jurist INCASO