Insolvabilitate vs. faliment: 5 sugestii pentru prevenirea incapacității de plată

Insolvabilitate vs. faliment: 5 sugestii pentru prevenirea incapacității de plată

Falimentul este unul dintre cele mai neplăcute scenarii pe care și-l poate imagina o companie, dar vestea bună este că sunt diverse strategii care vă pot împiedica să nu ajungeți în această etapă.

Insolvabilitatea și falimentul sunt două concepte strâns legate, dar există o diferență subtilă între acestea.

Atunci când vorbim de insolvabilitate ne referim la incapacitatea achitării obligațiilor de plată către debitori. Pe de altă parte, falimentul este un proces legal prin care se gestionează situația de insolvabilitate. Scopul falimentului este de a permite lichidarea sau reorganizarea afacerii pentru a satisface echitabil atât interesele creditorului, cât și ale debitorului.

Conform legii cu privire la insolvabilitate, aceasta se referă la persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum întreprinzători individuali, inclusiv titulari de patentă de întreprinzător, societăţi de asigurări, organisme de plasament colectiv cu personalitate juridică, companii fiduciare și organizații necomerciale înregistrate în Republica Moldova în modul stabilit, inclusiv masel succesorale lăsate de persoanele fizice, indiferent de faptul dacă desfășoară sau nu activitate de întreprinzător, dar nu se aplică băncilor.

5 sugestii care vă pot ajuta să preveniți intrarea în incapacitate de plată:

1.Monitorizați cu atenție fluxul de numerar;
2.Mențineți o relație bună cu creditorii;
3.Diversificați veniturile;
4.Controlați costurile;
5.Consultați părerea unor specialiști în domeniu.

La fel ca în cazul sănătății noastre, atunci când vorbim de sănătatea unei afaceri, prevenția reprezintă cea mai ieftină și accesibilă soluție. Cu alte cuvinte, gestionarea financiară responsabilă și luarea unor decizii informate vă pot ajuta să asigurați stabilitatea și succesul pe termen lung al companiei.

Sunteți în căutarea unui partener de încredere pentru încasarea creanțelor restante?

INCASO este prima companie din Moldova care oferă servicii complete de gestiune a creanțelor, cu peste 10 ani de experiență pe piață și un portofoliu vast de clienți mulțumiți, care se bazează pe o abordare multidimensională, începând cu oferirea unor soluții exclusive destinate prevenirii riscurilor de neplată, produse de securizare, până la servicii clasice de administrare și colectare a creanțelor.

Pentru mai multe informații despre cum vă pot ajuta serviciile noastre să soluționați problema creanțelor, vă rugăm să ne contactați la +373 22 95 93 33 sau lăsați-ne un mesaj la sales@incaso.md

Roșca Ecaterina,
Stagiar în Departamentul Juridic al Companiei INCASO