La ce să aveți grijă atunci când semnați un contract

La ce să aveți grijă atunci când semnați un contract

Odată ce împlinim vârsta majoratului, contractele devin o parte nelipsită a vieții de noastre. Fie că semnați un contract pentru angajare, cumpărarea unei case, o colaborare de afaceri, închirierea unui spațiu etc, trebuie să vă asigurați mai întâi de toate că acesta este întocmit corect, în conformitate cu normele legale în vigoare.

Potrivit art. 1027 din Codul Civil al Republicii Moldova, (1) contractul se consideră încheiat dacă părţile au ajuns la un acord privind toate clauzele lui esenţiale; (2) sînt esenţiale clauzele care sînt stabilite ca atare prin lege, care reies din natura contractului sau asupra cărora, la cererea uneia din părţi, trebuie realizat un acord.

Din graba de a încheia cât mai repede o înțelegere sau de a procura un bun, obișnuim să citim contractul printre rânduri, motiv pentru care putem scăpa din vedere detalii care ne pot crea daune financiare sau morale. 

Așadar, iată la ce ar trebui să fiți atenți atunci când semnați un contract:

- Clauzele privind cheltuielile adiționale (transport, reparații, taxe/impozite) - acest gen de scăpări se fac de obicei în contractele de angajare, prestare servicii, închiriere spații etc;
- În cazul contractelor pentru accesarea creditelor acordați o deosebită atenție condițiilor de rambursare și penalităților de întârziere pot surveni în caz că nu achitați la timp;
- Atunci când închiriați un spațiu pentru activități comerciale, analizați cu atenție clauzele care țin de autorizații. Verificați dacă din punct de vedere legal spațiul are toate actele la zi, iar în cazul în care nu le are, asigurați-vă ca în contract este stipulat cine răspunde de costurile aferente eliberării acestora;
- Dacă cumpărați un bun, verificați clauzele care țin de garanția și returnarea produsului: în ce condiții puteți returna bunul, ce se întâmpă în cazul unui defect de frabricație, în ce cazuri nu se vor aplica clauzele de garanție. Unele contracte pot fi incomplete sau pot avea clauze ascunse.

Datorită fluxului mare de informații juridice de pe internet puteți verifica de sine stătător detaliile din contract care vă ridică semne de întrebare sau vi se par suspecte. În situația în care vă confruntați cu anumite dificultăți nu ezitați să cereți ajutorul unui jurist profesionist. Verificați de două ori înainte de a semna un contract, precauția vă scutește de situații neplăcute.
 
Cristina CUJBA,
Jurist INCASO