Cum procedaţi în cazul în care escrocii au luat un credit bancar pe numele dumneavoastră?

Cum procedaţi în cazul în care escrocii au luat un credit bancar pe numele dumneavoastră?

De regulă, victima acestei excrocherii află despre existenţa unui credit luat pe numele său foarte repede. Doarece ratele lunare prevăzute de contractul credit nu se achită, împrumutatul fiind în întârziere imediat este contactat de reprezentantul băncii sau de compania de colectare a datoriilor.

Primul apel telefonic de la colectori, poate părea o greşeală. „Nu am luat nici un credit, nu mă deranjaţi” – o asemnea reacţie este obișnuită pentru debitorul care nu știe că este debitor. Însă pe parcursul discuțiilor se confirmă faptul că, în baza documentelor existente, acest credit a fost luat anume în baza actelor de identitate ale persoanei respective.

Cum s-a întâmplat acest lucru?

Deseori, o astfel de situație poate apărea după pierderea sau furtul documentelor, în special a buletinului de identitate, a pașaportului sau a permisului de conducere.Escrocii pot găsi o persoană care seamănă dumneavoastră, pentru a o aduce la bancă şi a o prezenta sau pot înlocui fotografia din actul de identitate.

Pot exista, de asemenea, și cazuri în care angajatul băncii poartă vina. Având acces la datele dumneavoastră personale, angajatul băncii ar putea să le folosească în scopuri frauduloase.

Ce puteți face în asemenea cazuri?

Adresaţi-vă la bancă și depuneţi o plângere, prin care explicaţi situația solicitând anularea acțiunilor de recuperare a împrumutului de la dumneavoastră, în baza respectivului contract de credit, anexând la plângere probele care demonstrează că aţi devenit victima unei escrocherii.
De regulă, escrocheriile privind obţinerea de credite sunt comise cu acte de identitate furate sau pierdute. Prin urmare, în cazul în care buletinul dumneavoastră a fost furat sau dacă l-ați pierdut, imediat trebuie să apelaţi la poliție. Făcând acest lucru, va fi mult mai simplu să dovediţi că, într-adevăr, nu aţi beneficiat acest credit.

Petnru a demonstra băncii că nu aţi beneficiat de acest credit, solicitaţi să vă elibereze copia contractului de credit, pentru a contrapune semnătura din contract cu semnătura dumneavoastră. Totodată poate fi solicitată şi efectuată expertiza grafologică.
Un alt mijloc de probă este furnizarea datelor exacte despre imposibilitatea prezenţei fizice la bancă şi/sau a semnării contractului de credit la data indicată în contract. De exemplu, puteți prezenta ordinul angajatorului cu privire la acordarea concediu anual de odihnă, precum și alte documente care ar demonstra aflarea în perioada de vacanță pe teritoriul unei alte țări.

După ce aţi depus plângere la bancă, chiar dacă buletinul dumneavoastră nu a fost furat, trebuie să vă adresaţi la poliţie precum că aţi devenit victima infracţiunii de escrocherie, în temeiul art. 190 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Este banca obligată să renunțe la urmărirea creanței?

Pe de o parte, în cazul în care persoana nu a încheiat un contract de credit și nu a primit banii de la bancă, este evident că banca poate renunţa de la urmărirea acestei datorii. Iar pe de altă parte – banca, de asemenea, este parte vătămată, așa că banca are tot dreptul să nu facă acest lucru benevol.

Ce facem în cazul în care banca refuză benevol să anuleze contractul de credit?

Adresaţi-vă în instanța de judecată competentă, solicitând declararea nulităţii contractului de credit. Va trebui să demonstraţi în instanța de judecată că semnătura aplicată pe contractul de împrumut este falsă și nu vă aparţine. În acest caz, instanța va dispune efectuarea expertizei grafologice, care va stabili veridicitatea sau falsificarea semnăturii.

De asemenea, victima escrocheriei, prin intermediul instanței de judecată, are dreptul să solicite repararea prejudiciului moral. Din cauza controlului necorespunzător asupra activității angajaților băncii, care au admis apariția unei situații în care dumneavoastră aţi devenit victima unei infracţiuni de escrocherie.

Este nevoie ca partea vătămată să-și schimbe actul de identitate?

Da, este de dorit, deoarece actul de identitate a fost deja compromis. În cazul în care nu a fost implicat în escrocherie nici un angajat al băncii, iar organele de drept nu au reușit să-i rețină pe infractori, atunci datele dumneavoastră personale ar putea fi folosite în scopul obținerii unui alt credit.

Eugen Bujoreanu, Avocat INCASO