Astăzi este marcată Ziua Internațională fără Datorii

Astăzi este marcată Ziua Internațională fără Datorii

„Ziua fără Datorii” a fost instituită în anul 2009, în Polonia, pornind de la o campanie socială și educațională anuală, pentru sensibilizarea cetățenilor în legătură cu riscurile generate de acumularea datoriilor.

În Republica Moldova, istoricul activităților organizate cu ocazia „Zilei Internaționale fără Datorii” este asociat cu INCASO, cea mai mare companie de gestiune a creanțelor din țara noastră. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la primele activități organizate de INCASO în contextul zilei de 17 noiembrie, care, de-a lungul anilor, au luat forma unei campanii anuale, cu genericul „Noiembrie - luna fără datorii”.

Scopul tuturor acțiunilor organizate în cadrul Campaniei „Noiembrie - luna fără datorii” este de a reaminti populației că angajamentele financiare trebuie tratate cu responsabilitate și corectitudine, iar creșterea de la an la an a volumului datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, de la credite neachitate la timp, la facturi emise și neplătite pentru serviciile comunale, utilități sau telefonie, confirmă, o dată în plus, că educația financiară a cetățenilor este un proces de durată, care necesită în continuare o atenție sporită și mai multă implicare din partea tuturor.

„În primele nouă luni ale anului curent am înregistrat o creștere de 23,25% a datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba de 486 de milioane de lei, în timp ce suma totală a creanțelor restante gestionate în prezent de INCASO se ridică la circa 3 MILIARDE de lei, față de 2 MILIARDE la finele anului 2020”, a declarat Veaceslav Mîrza, Directorul general al Companiei INCASO.

Potrivit Directorului general al Companiei INCASO, analiza cifrelor din ultimii trei ani arată că, în perioada Campaniei „Noiembrie - luna fără datorii” crește simțitor numărul persoanelor care achită integral datoriile. „Dincolo de valoarea educațională a campaniilor organizate de INCASO în contextul „Zilei Internaționale fără Datoriiˮ, la modul concret, anual circa 4.500 de persoane au economisit sume cuprinse între 3.000 și 18.000 mii de lei, achitând integral datoriile cu reducereˮ, a subliniat Veaceslav Mîrza.

La fel ca în campaniile precedente, pentru a veni în sprijinul persoanelor care își doresc să rezolve problema datoriilor, și anul acesta echipa INCASO de avocați, juriști și mediatori acordă consultanță juridică gratuită telefonic sau on-line, pentru soluționarea litigiilor legate de datorii, cu accent pe mediere. De asemenea, compania oferă reduceri de până la 100% la penalități și alte costuri la achitarea datoriilor procesate de INCASO, iar pentru a marca simbolic cea de-a 10 ediție a Campaniei, anul acesta INCASO acordă și o serie de premii săptămânale, în valoare totală de 10 mii de lei, la achitarea integrală a restanțelor.

Compania de gestiune a creanțelor INCASO