Valoarea datoriilor la credite de consum gestionate de INCASO a atins cifra de 920 de milioane de lei în T3 din 2020

Valoarea datoriilor la credite de consum gestionate de INCASO a atins cifra de 920 de milioane de lei în T3 din 2020

 La finele lunii septembrie 2020, valoarea creanțelor restante intrate în gestiunea Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO, de la începutul anului, constituia 380 de milioane de lei, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă din 2019. 


Numărul total al debitelor nou-înregistrate în primele 9 luni ale anului curent a ajuns la 137 de mii, comparativ cu 79 de mii la finele T3 din 2019.

Achiziția portofoliilor de creanțe prin cesionare a fost serviciul INCASO cu cea mai semnificativă creștere în 2019 - un trend care s-a menținut pe linie ascendentă și în 2020. Din totalul de 380 de mil. de lei al debitelor intrate în gestiunea INCASO în perioada ianuarie - septembrie curent, 160 de milioane de lei reprezintă creanțe cesionate.

În topul clienților INCASO cu cei mai mulți debitori restanțieri, pe primul loc se află domeniile financiar bancar și nebancar, următoarele locuri fiind ocupate de servicii comunale, telecomunicații, precum și alte datorii.

Potrivit datelor INCASO, la finele T3 al anului curent, circa 69% dintre debitori aveau datorii la credite de consum. Valoarea portofoliului creanțelor la această categorie era de aproximativ 327 de milioane de lei la finele lunii septembrie curent, cu 127 de mil. mai mult față de valoarea înregistrată în T3 din 2019.

Totodată, conform analizei structurii debitelor INCASO pe regiuni, cele mai multe persoane fizice și juridice care au datorii sunt din regiunea de CENTRU a țării - 77%, urmată de regiunea de NORD cu 16%, și doar 7% din SUD. În comparație cu T3 din 2019, cifrele arată că numărul debitorilor din centrul țării s-a majorat cu 16%, iar numărul celor din regiunea NORD s-a diminuat cu 16%.

Ponderea debitorilor INCASO ce revine Chișinăului a atins 28,4% din total, fiind în ușoară creștere față de T3 din 2019. Datele mai arată că, cei mai mulți moldoveni cu datorii au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, iar numărul bărbaților este, per total, puțin mai mare decât cel al femeilor.

Suma totală a creanțelor restante gestionate de Compania INCASO constituia, la finele lunii septembrie 2020, circa 1,4 MILIARDE de lei, dintre care 920 de milioane de lei datorii la credite de consum. Specialiștii INCASO estimează că volumul creanțelor restante va continua să crească în următoarele luni pe fondul crizei provocată de pandemie, de aceea recomandă mediului de afaceri să adopte o atitudine mai prudentă în ceea ce privește evaluarea bonității clienților și luarea unor măsuri timpurii pentru prevenirea cazurilor de neplată. Pe de altă parte, este foarte important ca populația să înțeleagă că angajamentele financiare trebuie tratate cu responsabilitate și corectitudine, pentru a evita îndatorarea excesivă.

Compania de Colectare a Datoriilor INCASO