Sfaturi de la jurist | Cum poți evita un proces de judecată din cauza datoriilor

Sfaturi de la jurist | Cum poți evita un proces de judecată din cauza datoriilor

Orice contract de împrumut este semnat între persoane fizice și/ sau juridice, adică între oameni, respectiv atunci când se ajunge la iminența unui proces de judecată din cauza datoriilor restante neachitate, ar trebui să se încerce prima dată o rezolvare pe cale amiabilă. Pentru a evita soluționarea litigiului în instanța de judecată, INCASO vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

1. Nu vă eschivați de la apelurile telefonice și de la recepționarea notificărilor, problema datoriilor oricum va rămâne nerezolvată și se va agrava.

2. Atunci când sunteți contactat în legătură cu datoria dumneavoastră, intrați în esența problemei și concretizați adresa companiei și datele de contact. Stabiliți o întrevedere cu reprezentanții companiei de creditare/ colectare pentru a lămuri situația.

3. Citiți atent contractul pe care l-ați semnat și luați cu dumneavoastră la discuții toate actele care pot fi utile pentru clarificarea problemei.

4. La întrevederea cu juristul companiei argumentați de ce ați admis întârzieri la achitarea ratelor și, de comun acord, stabiliți termenele pentru achitarea integrala a datoriei. Orice sumă de bani referitoare la penalități și dobânzi de întârziere poate fi negociată, adică diminuată.

5. În anumite cazuri puteți negocia rambursarea eșalonată a sumei restante, recomandarea este să discutați această opțiune ținând cont de salariul dumneavoastră lunar.

6. Solicitați oferta companiei privind refinanțarea datoriei.

Nu lăsați datoriile să se acumuleze! Cu cât acționați mai repede, cu atât cresc șansele să scăpați mai ușor de datorii și să evitați neplăcerile legate de soluționarea litigiului pe cale judiciară.

Ilie Gurău, jurist #INCASO