Ce este fondul de urgență și de ce este el important?

Ce este fondul de urgență și de ce este el important?

Fondul de rezervă este o sumă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o aibă pentru a o putea folosi, așa cum îi spune și numele, în situații de urgență. Ce faci dacă ai o urgență medicală sau dacă ți s-a stricat mașina? Astfel de cheltuieli sunt neprevăzute în bugetul lunar și pentru a le face față cu bine trebuie să ai o sumă de bani pusă de-o parte la care să poți să apelezi doar în situații de urgență.

Acest fond de rezervă ar trebui să aibă valoarea cheltuielilor lunare pentru minim 3 luni, dar dacă poți să economisești contravaloarea cheltuielilor pentru 6 sau 12 luni cu atât mai bine. Astfel, vei putea în situația nedorită de a rămâne fără locul de muncă să îți cauți altul, cel puțin la fel de bun, fără stresul zilei de mâine, pentru că îți permiți să îți acoperi cheltuielile pentru următoarele luni sau să achiți creditele din fondul de rezervă.

Cum construim fondul de rezervă?

În primul rând pentru a putea să realizezi un fond de urgență trebui să îți faci un obicei din a economisi. Dacă în momentul de față trăiești de pe o lună pe alta și ți-ai planificat cheltuielile din salariu înainte să îl încasezi, înseamnă că trebuie să îți îmbunătățești administrarea banilor pentru a ajunge să cheltuiești mai puțin decât câștigi și să începi să economisești.

Pentru a putea să acumulezi suma dorită în fondul de rezervă cea mai bună soluție este să direcționezi automat din contul în care încasezi salariul către contul de economii special făcut pentru situațiile de urgență. Dacă pe parcursul procesului primești o mărire de salariu sau un bonus, poți să direcționezi și acea sumă către fondul de rezervă și astfel vei acumula suma dorită mai repede.

Banii pe care îi păstrezi în fondul de rezervă trebuie să fie ușor accesibili, dar să nu fie la disppzitia ta zi de zi astfel încât să îi poți folosi în alte scopuri decât cel pentru care au fost economisiți. De aceea cea mai bună soluție de a păstra acești bani este un cont de economii la bancă. Astfel nu ai banii în casă ca să poți oricând apela la ei și nici plasați în instrumente financiare complexe pe care ar trebui să le vinzi dacă ai avea nevoie de ei. Un cont de economii îți oferă flexibilitatea de a avea acces oricând la banii tăi, dar în același timp nu îi poți accesa direct de pe card pentru a nu face cheltuieli zilnic din ei.

Avantajele unui fond de rezervă:

- în cazul apariției unei situații neprevăzute vei putea acoperii cheltuielile din acest fond fără să fii nevoit să te împrumuți de la familie sau prieteni;

- ai un sentiment de liniște pentru că știi că în eventualitatea apariției unor cheltuieli neprevăzute vei putea face față situației;

- îți dă posibilitatea de a lua decizii fără a fi constrâns din punct de vedere financiar.

Cel mai important aspect legat de fondul de urgență este să nu îl folosești pentru nimic altceva decât situații neprevăzute din care nu ai putea să ieși altfel. Dacă ai fost constrâns să folosești acest fond va trebui să îl refaci cât mai repede pentru a reveni la situația inițială. Chiar dacă la început îți va fi mai greu să faci acest efort cu puțină voință și disciplină vei putea beneficia de avantajele de a avea tot timpul o soluție de siguranță financiară. 

 

Sursa: profitpoint.ro