INCASO a realizat o HARTĂ a datornicilor moldoveni

INCASO a realizat o HARTĂ a datornicilor moldoveni

Compania de colectare a datoriilor Incaso a întocmit o hartă a datornicilor din Republica Moldova. Distribuția georgrafică a debitorilor a fost realizată în baza datelor Incaso pentru luna ianuarie 2019.

Astfel, cele mai multe persoane fizice și juridice care au datorii sunt din regiunea de centru a țării, respectiv 59% din numărul total de 58033 de debitori.

Regiunea de nord ocupă locul doi - cu 27%, iar ponderea cea mai mică a datornicilor, de 14%, este în regiunea de sud a Moldovei.

Valoarea totală a datoriilor se ridică la aproximativ 643 milioane de lei.

Cele mai multe datorii acumulate de moldoveni sunt la categoria credite de consum și reprezintă aproximativ 70% din totalul creanțelor procesate în prezent de Incaso. Alte 20% sunt datorii acumulate la serviciile comunale, iar 10% reprezintă datorii în baza recipisei, precum și facturi neachitate pentru diverse bunuri cu plata ulterior livrării.

Statisticile Incaso mai arată că în topul orașelor, după gradul de îndatorare a locuitorilor, se află Capitala. Astfel, 32% din totalul datornicilor moldoveni sunt din Chișinău, iar 15% din municipiul Bălți.

Potrivit datelor Incaso, în 2018 numărul debitorilor a crescut cu 38% față de anul 2017.

Compania Incaso este lider pe piața colectării datoriilor la categoria Mass Market și marchează anul acesta zece ani de activitate în Republica Moldova. Anual, Incaso cumpără creanțe în valoare de peste 2 milioane de euro de la operatori de telecomunicații, companii de microfinanțare, firme de salubritate și alți prestatori de servicii din țara noastră.