5 Strategii de succes pentru gestionarea eficientă a finanţelor personale
Ştii care este cheia succesului ca să-ți gestionezi eficient finanțele personale? Schimbă modul în care te gândesti la bani şi cum priveşti banii! Odată ce ajungi să ai o imagine corectă, îţi va fi mai ușor să beneficiezi la maxim de roadele muncii tale. Iată câteva sentimente greşite pe care oamenii de obicei le au în legătură cu banii și cum poti să scapi de aceste capcane mentale.
1. Să trăieşti (numai) clipa de acum
Este greu să faci mai multi bani atunci cand eşti concentrat numai pe ceea ce este mai ușor și mai atrăgător chiar acum. Sigur, de exemplu este mai facil să iei o cafea din drum decât să o faci acasă, dar acei 5 lei se vor aduna până când ajungi să mai acoperi o rată de credit cu ei. Cel mai recent smartphone parcă îţi poartă numele, dar dacă eşti dispus să trăieşti şi cu modelul de anul trecut, ai putea pune acești bani deoparte pentru a construi un cont de economii pentru situaţii de urgență.
Care este nivelul tău de subzistenţă? Cât de mult eşti dispus să rezişti tentaţiei de a cumpăra ceva care nu e neapărat necesar? Data viitoare când mașina ţi se va strica, nu te vei mai trezi căutând banii pentru reparaţii. Data viitoare când te vei trezi cu o factură medicală neașteptată, nu vei mai fi în situaţia în care nu poţi dormi noaptea din cauza ei. Mai degrabă decât să trăiesti numai clipa, pune-ți deoparte nişte bani pentru ca viitorul tău să fie mai ușor!
2. Econimisirea dusă la extrem
A vâna mereu chilipiruri este una, să fii zgârcit e alta. Nu te concentra exclusiv pe preț. În schimb, gândeste-te la calitate și valoarea reală a bunurilor pe care le achiziţionezi. Achită 100-200 de lei în plus şi poți obține o pereche de pantofi pe care o vei purta câţiva ani de zile, mai degrabă decât una care se deteriorează până la sfârșitul sezonului.
Mai bine cumpără ingrediente proaspete pentru mesele gătite în casă, decât să trăieşti din meniul zilei de la cel mai apropiat restaurant, iar efectele pozitive asupra sănătății tale ar putea să salveze mii de lei care i-ai cheltui în viitor pe medicamente sau facturi medicale.
Nu pierde timp prețios încercând să strângi bani în detrimentul timpului pierdut! Deși e bine să fii conștient de valoarea banilor, să nu uiți că timpul tău este cel mai important lucru. Dacă un chilipir necesită o oră sau două suplimentare din timpul tău şi te ajută să câstigi sau să economisești doar o sumă mica de bani, înseamnă că nu merită timpul pierdut.
Datoriile te pot menține în cătușe financiare timp de decenii. Nu mai spune că meriti lucruri pe care stii ca nu ți le poți permite. Economisește bani în avans, astfel încât să poți cumpăra bunul pe care ti-l poți permite cu adevărat.
4. Banii zboară
Nu contează cât de mulți bani faci, dacă nu știi cum zboara din portofel! Dacă nu ai stabilit un buget, construieste unul! Același lucru este valabil si pentru “construirea” unui fond de urgență și crearea unui plan de economii pentru pensie. Când nu urmăresti pe ce se duc banii tai, ei vor avea mereu tendința de a disparea repede din buzunar fara a stii cu adevarat pe ce. Cea mai bună modalitate de a-ți “plăti propriul viitor” este prin a-l planifica.
“Bugetarea” nu trebuie să fie doar apanajul finanțiștilor. Acelasi lucru se aplica si pentru “economii” sau “planificare pentru pensionare”. Există atât de multe aplicații și instrumente care te pot ajuta și chiar transforma maximizarea banilor într-un joc (sau, cel puțin, o provocare plăcută)! Găseste instrumentele cele mai intuitive și gestionarea banilor va fi mult mai ușoară!
5. Ignorarea impozitelor
Este tentant să treci peste plata taxelor si a impozitelor. Par plictisitoare și complicate. Dar acestea fac o mare diferență intre suma de bani care iti ramane la final lunii in buzunar si totalitatea cheltuielilor. Planificarea fiscală este la fel de importantă ca bugetarea, investițiile și toate celelalte forme de gestiune financiară.
În loc de încheiere
Subiectul “Banii” nu trebuie să fie stresant sau plictisitor. Uită-te la managementul inteligent al banilor ca la un cadou pe care ti-l faci pe viitor. Elibereaza-te de atitudinile și sentimentele negative față de ei. Îmbunătățirea modului de gândire asupra banilor este primul și cel mai important pas pentru crearea unui viitor financiar reușit!
Sursa: financialmarket.ro