Directorul general Incaso, Veaceslav Mîrza: Creșterea volumului creditelor de consum în sectorul bancar denotă faptul că băncile au înțeles profitabilitatea domeniului de microfinanțare
Directorul general Incaso, Veaceslav Mîrza a participat la emisiunea „День за Днём″ a postului de televiziune Publika TV, moderată de Ludmila Muntean.
Subiectele aborate au vizat creșterea volumului creditării pe piața bancară din Republica Moldova, tipurile de împrumuturi solicitate de persoane fizice și juridice, precum și aspecte privind disciplina de plată a cetățenilor din perspectiva de gender.
Participanții la emisiune au mai discutat despre soluțiile oferite creditorilor de Biroul istoriilor de credit Infodebit, care permit un schimb rapid de informații pentru evaluarea mai exactă a riscurilor.
Potrivit Directorului general al Incaso, creșterea volumului creditelor de consum acordate de bănci în ianuarie 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut, poate fi explicată prin faptul că evoluțiile din sfera microfinanțării au beneficiat de o mai mare atenție din partea sectorului bancar.
Diferențele dintre creditarea în sectorul bancar și cel nebancar nu se evidențiază prin volumul sumelor acordate, ci prin rapiditatea cu care sunt examinate și aprobate cererile de împrumut, implicit numărul acestora. Astfel, cele mai mari organizații de microfinanțare pot acorda într-o zi până la 500 de credite, față de o filială a unei bănci, unde numărul este semnificativ mai mic, a declarat Veaceslav Mîrza, precizând că acest lucru se datorează schimburilor rapide de informații cu Biroul istoriilor de credit Infodebit.
Un alt motiv care a condus la accelerarea procesului de creditare ține de măsurile întreprinse de autorități pentru reducerea fenomenului achitării salariilor în plic, dar și utilizarea metodelor și surselor indirecte de estimare a veniturilor, a explicat Directorul Incaso. Faptul că salariile cetățenilor sunt reflectate oficial la Serviciul Fiscal de Stat, le-a oferit acestora posibilitatea de a accesa împrumuturi mai mari.
„În ceea ce privește creditarea angajaților din sectorul bugetar, creșterea salariilor a determinat sporirea numărului de împrumuturi. Totodată, statisticile arată că debitorii din sectorul bugetar și-au îmbunătățit disciplina de plată, în principal, pentru a evita prejudiciile la adresa reputației urmare a unui eventual proces de judecată. De asemenea, faptul că Serviciul Fiscal de Stat a introdus obligativitatea raportării informațiilor despre angajamentele financiare ale populației, contribuie la creșterea nivelului de diciplină a debitorilor”, a menționat Veaceslav Mîrza, punctând că, în ultima perioadă, se observă o îmbunătățire a nivelului de educație finaniară a cetățenilor, dar întotdeauna este loc de mai bine.
Referindu-se la diferențele de gender observate în comportamentul financiar, Veaceslav Mîrza a precizat că, potrivit statisticilor, doamnele manifestă o atitudine mai responsabilă față de creditare și rambursarea împrumuturilor. Domnii însă, își asumă mai multe riscuri, numărul debitorilor de genul masculin fiind mai mare cu cca. 5-7%, iar împrumuturile preferate sunt de tipul celor cu plata în numerar.
De asemenea, dacă vorbim de achitarea datoriilor, doamnele sunt mai dechise pentru a găsi alternative, precum ar fi reeșalonarea, pentru a evita posibile repercursiuni de ordin juridic. Acest lucru este unul benefic pentru istoria creditară a debitorilor și le permite în viitor să obțină credite în condiții mai avantajoase.
Veaceslav Mîrza a mai subliniat că un factor important care a contribuit la dinamizarea procesului de creditare este faptul că, de aproape jumătate de an atât sectorul bancar, cât și organizațiile de microcreditare au acces la informațiile Serviciului Fiscal de Stat, prin intermediul Biroul istoriilor de credit Infodebit. Acest lucru permite, pe de o parte, evaluarea mai precisă a riscurilor aferente procesului de creditare, iar pe de altă parte – creșterea sumelor împrumutate sau chiar ieftinirea creditelor pentru consumatori.
Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în ianuarie 2019, sectorul bancar a acordat împrumuturi în valoare de peste două miliarde de lei, cu aproape 25% mai mult față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Circa 69% din credite au fost oferite în lei, iar restul au fost contractate în valută. Din împrumuturile acordate în monedă naţională, peste 782 de mil. au fost accesate de societăți comerciale, iar cca 612 mil. de persoane fizice.