Presa despre noi: TV7
Firmele de colectare a datoriilor nu au la dispoziţie bâta recuperatorului de cartier. Atacă, însă, cu psihologia fină şi cu capacitatea de a convinge că din jocul acesta numai datornicul are de pierdut.
Datoriile neachitate la timp pentru credite, servicii comunale sau leasing se recuperează, de regulă, până a ajunge în judecată.
Larisa Smolenschi, reprezentant companie de colectare a datoriilor: «De obicei, în RM, oamenii fac recipise, împrumută o sumă de bani cumătrului, naşului cu acesată recipisă se adresează la noi la companie şi în baza recipisei noi începem procesul de colectare. Dacă dumnealui nu merge la compromis cu noi, dosarul lui este înaintat în judecată. Dacă totuşi nu achită, mergem la executare şi executorul aplică sechestre».
Toate resursele financiare consumate în timpul recuperării datoriilor sunt puse pe spatele debitorului. Dacă datoria nu poate fi stinsă, atunci proprietatea datornicului este pusă sub sechestru şi scoasă la licitaţie. Mai mult, executorul judecătoresc poate să ceară restricţionarea eliberării paşaportului de străinătate pentru ca datornicul să nu poată ieşi din ţară.
Larisa Smolenschi, reprezentant companie de colectare a datoriilor: «Executorul judecătoresc în procesul de executare a acestei datorii are mai multe drepturi. Primordial, ce fac, pun sechestre pe venit, pe carduri, salarii. Se pun interdicţii de părăsire a ţării, interdicţia de perfectarea actelor. Dacă dumnealor nu au dorinţa de a pleca din ţară atunci se pune sechestru pe immobile».
Menţionăm că în anul 2014, nu au putut trece frontiera din cauza datoriilor circa 1.000 de persoane