Cum să treci peste 5 tipuri de probleme financiare?
Fiecare dintre noi ne confruntăm constant cu tot felul de probleme financiare. Fie nu știm cum să ne gestionam banii, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, fie apar situații neprevăzute și nu suntem pregătiți să le facem față din punct de vedere economic.
Efectele problemelor ce țin de finanțele personale nu se limitează doar la subțierea portofelului, ci ne afectează sănătatea, echilibrul psihic sau relațiile familiale și cu cei din jur. Un prim pas pentru a scăpa de neajunsuri este să identifici dificultățile și să analizezi modul în care ai ajuns să fii prins pe picior greșit. Descoperă mai departe cinci tipuri frecvente de probleme financiare și câteva repere ce te pot ajuta să depășesti o perioadă de criză.
1. Veniturile tale sunt mai mici decât cheltuielile
Cel mai probabil, majoritatea oamenilor se confruntă în mod permanent cu această situație neplacută. Pentru unii, lipsa banilor ține de munca pe care o depun ori de calitatea și valoarea eforturilor lor profesionale. În mod clar, dacă nu ai suficient de mulți bani trebuie să găsești un loc de muncp mai bun sau să aduci valoare muncii tale pentru a câștiga mai mult. Sunt însa și persoane care obțin salarii bune, doar că au o situație financiară precară din cauză că nu-și pot gestiona banii în mod corect.
În acest caz, o soluție potrivită ar fi realizarea unui buget de venituri și cheltuieli, pentru a stabili care sunt costurile absolut necesare dintr-o lună și cum poți reduce cheltuielile inutile. De exemplu, poți face economie la apă, gaze și electricitate sau poți să limitezi ieșirile în oraș cu prietenii și cumpărăturile mai puțin importante.
2. Nu ai bani pentru situațiile neprevăzute
Ți s-a stricat mașina, s-a spart o țeavă în casă, ai primit o invitație la nuntă sau ai o problemă de sănătate? Pentru a le rezolva rapid îți trebuie o anumită sumă de bani, iar dacă în general nu stai prea bine cu finanțele personale, un lucru neprevăzut va crea și mai multă presiune. Ca să reușești să depășești cu brio dificultățile financiare pe care nu le-ai luat în calcul este necesar să constitui un fond de rezervă. În fiecare lună, încearcă să pui ceva bani deoparte pentru situațiile neprevăzute. Dacă ți se pare prea dificil să faci asta, un împrumut rapid îți va fi de ajutor pentru ieși din orice impas financiar.
3. Ai prea multe datorii
Mai devreme sau mai târziu cu toții ajungem să avem datorii. Unora le este mai ușor să le achite pentru că știu să-și impună un stil de viață mai cumpătat, în timp ce pentru alții pare că nu au sfârșit. Din acest motiv ajung să adune datorii peste datorii, la bănci, prieteni sau rude și ajung într-un punct în care nu reușesc să mai facă față situației. Sursa datoriilor este lipsa unui sistem de gestiune a veniturilor și obiceiurile proaste legate de bani. Prin urmare, trebuie să-ți impui să nu mai faci datorii și să le achiți pe cele actuale. Lunar, folosește un procent de 5-10% din venituri pentru a acoperi datoriile și astfel le vei plăti treptat. În același timp, limitează-ți cheltuielile din impuls, ca să poți să ieși din acest cerc vicios.
Cu soluțiile oferite de INCASO, datoriile pot fi plătite mult mai ușor. Tot ce trebuie să faceți este să vorbiți deschis și să găsiți împreună soluțiile convenabile. Pentru a lua legătura cu un reprezentant INCASO scrieți-ne folosind chat-ul instant pe www.incaso.md sau apelați (022) 95 93 59; (VIBER / WhatsApp) + 373 79 66 77 17.
4. Cheltuielile sunt mari și nu reușești să economisești
Te-ai gândit vreodată că este posibil să nu-ți gestionezi veniturile în mod corect? Orientarea pe cheltuieli diverse în detrimentul economisirii îți reduce șansele de a-ți îndeplini anumite dorințe. Dacă vrei să mergi în vacanță, să-ți cumperi o mașină nouă sau o casă, ori să pui bani deoparte pentru viitor, trebuie să-ți impui un scop. Asta înseamnă că prima oară când încasezi banii să pui câteva procente într-un cont de economii. Dacă 20% din veniturile tale sunt automat redirecționate către economii, vei avea mai puțin bani pentru cheltuieli și vei fi nevoit să-ți reduci din cheltuieli.
5. Obiceiuri nocive legate de bani
Atașamentul față de bani creează dezechilibre la nivelul funcțiilor tale umane. Este esențial să nu-ți fie teamă că vei rămâne fără bani, dar să nu te lași ghidat nici de dorința de-a câștiga în permanență mai mult. Moderația este cheia în orice situație. De asemenea, învață-te să ceri bani pentru munca ta și să oferi bani la rândul tău atunci când este necesar. Refuză micile oportunități care solicită compromisuri prea mari și concentrează-ți atenția pe lucrurile care într-adevăr îți garantează câștiguri. În plus, renunță la convingerea că nu ești suficient de merituos pentru a primi bani chiar și la cel mai mic efort depus.
Limitează-ți cheltuielile și învață să ai o atitudine corectă asupra banilor pentru a diminua apariția problemelor financiare de orice fel.
Pe măsura ce înțelegi că ești singurul administrator al finanțelor personale și că totul ține de gestionarea eficientă a banilor, în mod sigur vei depăși mai ușor dificultățile economice. Lipsa de responsabilitate generează mari dezechilibre și, chiar dacă ai câștiga mai mult, obiceiurile păguboase nu vor dispărea, dacă nu ai un control asupra vieții tale financiare.
Sursa: ziare.com