Carduri bancare: Sfaturi utile pentru a vă proteja împotriva fraudelor
Tot mai mulți moldoveni preferă să achite cu cardul pentru cumpărături sau servicii. Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova efectuate în țară s-au majorat, în primul trimestru 2019, cu circa 50 la sută față de perioada similară anului precedent și au atins o pondere record de 16,8 la sută din totalul tranzacțiilor, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.
Cardurile au devenit cel mai frecvent mod de plată aceste zile, fie că este vorba o tranzacție online sau offline. Fiecare a doua operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 87 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.
Fiind o metodă de plată tot mai populară, ușor și convenabil de utilizat, plățile cu cardurile bancare atrag nu doar interesul utilizatorilor, dar și al răufăcătorilor. Pentru a preveni fraudele cu cardurile bancare este important să le folosim cu atenție.
BANCOMATE
✔ Fiți atenți dacă bancomatul prezintă semne vizibile de lipici sau piese detașabile la cititorul de card, tastatură sau clapeta de eliberat bani. Încercați să le mișcați ușor în plan vertical, dacă piesele nu stau fix, vă recomandăm să evitați utilizara bancomatului respectiv.
✔ NU setați PIN-uri ușor de recunoscut, iar atunci când introduceți codul acoperiți cu mâna sau cu orice alt obiect;
✔ NU vă notați PIN-ul în telefon sau pe card și nu păstrați PIN-ul notat pe bilețele de hârtie în portmoneu;
✔ NU acceptați ajutorul persoanelor străine care își oferă “suportul” atunci când utilizați bancomantul.
PLATA LA COMERCIANȚI
✔ Nu încredințați cardul unei persoane străine. Solicitați un terminal de plată wireless sau mergeți împreună cu comerciantul și faceți achitarea cu cardul;
✔ Fie că tranzacția a fost aprobată sau respinsă obligatoriu trebuie să primiți o chitanță;
✔ Verificați periodic sau cel puțin o dată pe lună extrasul de cont pentru tranzacțiile efectuate;
✔ Contactați imediat banca care a emis cardul dacă ați observat tranzacții suspecte.
TRANZACȚII PE INTERNET
✔ Nu postați pe rețele de socializare sau alte surse imagini cu cardurile dumneavoastră, pentru că în acest mod creșteți șansele de a deveni ținta răufăcătorilor.
✔ Pentru asigurarea securităţii tranzacţiilor, solicitați băncii care a emis cardul să vă informeze cu privire la serviciile oferite pentru securitatea plăților online. De obicei băncile pun la dispoziția clienților modalități menite să ofere o siguranță sporită. Trebuie doar să vă informați și să optați pentru aceste servicii.
Aveți datorii la INCASO? Achitați online cu cardul direct pe pagina noastră www.incaso.md (click pe pictograma VISA din colțul dreapta-sus și urmează instrucțiunile) sau prin web banking, accesând https://web.vb24.md/wb/ și urmați pașii: Plăți și transferuri – Alte plăți – INCASO SRL – se indică numărul de referință pentru care se va face achitarea și se completează câmpurile goale cu informațiile solicitate.
Pentru informații suplimentare referitor la plata datoriilor cu cardul către INCASO, online sau la terminalele de plată ale partenrilor noștri, contactați-ne la (022) 95 93 59.