Tu cum te vezi peste 10 ani?
Stabilirea obiectivelor reprezintă o componentă importantă în educația financiară. Tinerii sunt atrași de instrumentele financiare moderne grație accesului tot mai ușor la tehnologie, dar au nevoie de educație financiară.
În lipsa unor priorități pe termen lung în domeniul managamentului finanțelor personale, oamenii tind să dezvolte obiceiuri financiare nesănătoase și ajung să trăiască o viață plină de datorii, cu multe lipsuri și stresul zilei de mâine. Să trăiești doar cu gândul la „aici și acum” este o abordare păguboasă, care ne face să pierdem din vedere aspectele foarte importante.
Un exemplu concret pentru a înțelege mai bine diferența
Un tânăr de 24 ani care primește o educație financiară corectă are ca obiectiv achiziționarea unui apartament în 10 ani. Cu o economisire medie lunară de 2000 de LEI, pe parcursul a 10 ani, va reuși să acumuleze (fără dobânzi) 240 mii LEI, aproximativ 12.000 de EURO. Această sumă poate reprezenta un avans bun pentru a putea achiziționa cu un credit ipotecar un apartament, iar dacă la această sumă se adaugă și economiile partenerului, lucrurile sunt și mai simple.
Însă, dacă nu există obiective, tânărul respectiv va ajunge la maturitate având multe planuri, dar cu posibilități financiare modeste și va fi nevoit să contracteze un credit de nevoi personale pentru avansul de 5-10 % și un alt credit ipotecar pentru restul banilor. Gradul de îndatorare va fi foarte mare în acest caz, iar persoana respectivă, neavând obiceiul economisirii, va trebui să facă față unui stres psihologic enorm, pentru că, dintr-o dată, se va trezi cu sume foarte mari pe care le va avea de plătit lunar.
Diferența dintre cei doi tineri este că, cel cu educație financiară va reuși să economisească în continuare astfel încât să își asigure și un fond de urgență în caz de nevoie, iar cel de-al doilea va trăi cu stresul că, la prima problemă, calculele sale pot fi date peste cap, iar dacă problema este majoră (de sănătate sau pierderea job-ului) își poate pierde și casa.
Tu în care dintre cele două situații vrei să fii peste 10 ani?
Este ușor să fii ca ceilalți și dai vina pe alții (sistem, guvernare, asta-i viața), dar este nevoie de planificare și curaj să fii diferit. Și mai este nevoie de muncă, multă muncă! Exemplul concret de mai sus demonstrează că este posibil să eviți problemele grave generate de supra-îndatorare, dacă îți dorești cu adevărat și muncești la obiectivele tale.
Aveți datorii și nu știți cum să gestionați situația? Vă ajută specialiștii #INCASO!
Contactați-ne la (022) 95 93 59 sau VIBER / WhatsApp + 373 79 66 77 17.