Gestionarea eficientă a banilor - cheia unui viitor financiar sigur
Rolul banilor în economia lumii este crucial și complex și îndeplinește o serie de funcții esențiale precum: facilitarea comerțului și a tranzacțiilor economice, instrument monetar, mijloc de plată pentru datorii, depozit de valoare, unitate de cont, mediu de schimb, ș.a.
Dacă pe vremuri banii erau cunoscuți în forma lor clasică precum: hârtie, aur, sau arginți, în prezent aceștia au evoluat, iar astăzi îi putem regăsi în diverse categorii precum: numerar, depozite bancare, plăți electronice, instrumente financiare, ș.a
Indiferent de formele în care preferați să vă păstrați banii este important să fiți informați despre modalitățile în care îi puteți gestiona și ulterior multiplica:
- Stabilirea unui buget lunar. Crearea unui buget lunar te ajută să-ți monitorizezi și să-ți controlezi cheltuielile;
- Reducerea cheltuielilor inutile. Renunță la obiceiurile de consum neproductive și concentrează-te pe necesitățile de bază;
- Planificarea achizițiilor mari. Dacă intenționezi să cumperi ceva scump planifică achiziția cu atenție și ia în calcul opțiuni de economisire precum: crearea unui fond lunar de cheltuieli pentru urgențe, shopping în perioada reducerilor etc.
Automatizarea economisirii
Stabilește un cont de economii și programează transferuri automate către acel cont în fiecare lună. Această metodă te va ajuta să economisești fără să simți că-ți lipsesc banii.
Investiții
Alocarea unei sume de bani sau capital unei întreprinderi, având drept scop obținerea de profit poate fi o investiție bună mai ales pentru momentul pensionării.
Realizarea unui buget lunar vă ajută să înțelegi și să urmăriți fluxul banilor, să vă prioritizați cheltuielile și să economisiți pentru viitor. Pentru o viață lipsită de griji, investiți în educația voastră financiară.
Viorelia Chistruga,
Jurist INCASO