Banii se câştigă greu, dar se cheltuie uşor: 5 lucruri despre bani de care să ținem cont în 2021
Anul 2020 ne-a oferit lecţii preţioase și pentru că 2021 se anunţă la fel de imprevizibil din mai multe puncte de vedere, ne-am gândit că începutul de an este un moment bun să recapitulăm împreună 5 lucruri simple despre bani, care ne pot ajuta să depășim mai ușor situațiile neprevăzute.
Sfatul specialiștilor #INCASO pentru un 2021 este să acordați mai multă atenție planificării bugetelor personale, să încercați să economisiți și să evitați supra-îndatorarea.
1. Banii înseamnă muncă
Cu toții știm că putem câștiga bani prin muncă, iar în momentul în care încetăm să mai muncim suntem în pierdere. Dacă banii înseamnă muncă, lucrurile pe care le cumpărăm cu banii noștri sunt de fapt munca noastră. Să faci bani este greu, de aceea unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să-l facem pentru bunăstarea noastră financiară este modificarea comportametului de a cheltui. Cu cât învățăm mai repede să cheltuim mai puțin decât câștigăm, cu atât vom reuși să fim mai eficienți când vine vorba de finanțele personale.
2. A cheltui nu este același lucru cu a investi
Deși ambele ne pot goli buzunarele și conturile bancare pentru o perioadă de timp, a cheltui și a investi sunt lucruri foarte diferite. A da 2000 de euro pentru o canapea de piele înseamnă a cheltui, dar a folosi aceiași bani pentru a cumpăra o mașină second hand, care te ajută să-ţi îndeplineşti sarcinile de serviciu, este o investiție. Gândește-te la asta așa: dacă obiectul sau serviciul pe care îl cumperi îţi va oferi în schimb ceva tangibil (precum capacitatea de a rămâne angajat, de a avansa în carieră, de a vinde cu profit etc.) atunci este o investiție. Dacă nu îndeplinește această cerință, atunci este pur și simplu o cheltuială.
3. Îndatorarea poate fi periculoasă
Ar putea să nu pară grav, dar de fiecare dată când mai acumulăm o restanță neplătită, complicăm situația pentru bugetul personal. Să ai mai multe datorii în același timp este stresant și provoacă o mare presiune la nivel psihic. Să te împrumuți poate părea ușor, având în vedere gama largă de opțiuni de pe piață, dar poate deveni dificil de gestionat. Dacă într-adevăr îți dorești să scapi de datorii, trebuie să îți asumi că acest proces necesită efort și timp. Va trebui să-ți reduci cheltuielile o perioadă și să te axezi pe plata datoriilor.
Specialiștii INCASO acordă asistență persoanelor care doresc să rezolve problema datoriilor și oferă soluții convenabile în funcție de fiecare situație. Pentru a lua legătura cu un reprezentant INCASO scrieți-ne folosind chat-ul instant pe www.incaso.md sau apelați (022) 95 93 59; (VIBER / WhatsApp) + 373 79 66 77 17.
4. Înțelegerea diferenței dintre a vrea și a avea nevoie
Copiii își doresc lucruri cu atât de mult entuziasm încât Ie este foarte dificil să facă diferența între ceea ce vor și ceea ce le trebuie. Dacă îi întrebi asta atunci când au pus ochii pe ceva, probabil că pot inventa o poveste despre cum jucăria respectivă le este total indispensabilă pentru supraviețuire – cel puţin lor aşa li se pare. Este important să învățăm să facem diferența între a vrea și a avea nevoie, astfel vom reuși să trăim pe măsura bugetului personal.
5. Banii nu pot cumpăra fericirea, dar pot cumpăra diferite opţiuni în viaţă
Valoarea banilor nu constă în faptul că ne fac fericiți, ci în faptul că ne acordă posibilitatea de a avea diferite opțiuni în viață. Iar o alegere autentică, bine finanțată, este o pasăre rară în momentul acesta. Numai cei disciplinați financiar își pot permite să facă alegeri care chiar le schimbă viața, precum aceea de a-și schimba cariera, de a se muta în capătul celălalt al țării, de a porni o nouă afacere sau de a se pensiona mai devreme. Capacitatea noastră de a face alegeri reale, majore, ne dă puterea de a ne reinventa în orice etapă a vieții noastre.
Sursa: ideisibani.ro