Care este cel mai riscant tip de credit
Cele mai întâlnite împrumuturi sunt cele oferite de organizațiile de microfinanțare și bănci. Creditul, ca produs în sine, nu poate fi considerat bun sau rău. Modul în care debitorul utilizează creditul face diferența. Este important să stabiliți clar scopul pentru care apelați la un împrumut. Există situații în care un credit reprezintă o opțiune excelentă, dar există și situații în care împrumuturile ar trebui evitate.
De exemplu, un credit de nevoi personale care este folosit pentru achiziția unor bunuri care nu sunt urgente și depășeșc bugetul disponibil poate fi o decizie foarte neinspirată. Un credit pentru un astfel de bun sau serviciu nu face altceva decât să vă creeze o datorie.
Dacă chiar vă doriți un anumit lucru și nu aveți suma necesară, cel mai bine este să faceți economii și să cumpărați acel lucru sau serviciu cu „banii jos”. Pe de altă parte, dacă intervine o situație medicală și nu dispuneți de suma necesară este o idee bună să apelați la un credit de nevoi personale. În acest caz este o nevoie urgentă și imediată, ceea ce reprezintă un scop întemeiat.
În ceea ce privește creditele ipotecare pentru achiziționarea unei locuințe, părerile experților în materie de educație financiară sunt împărțite. Totuși, o bună parte consideră că ar fi păcat să aștepți o viață să te bucuri de casa ta, până ajungi să strângi toți banii pentru plata pe loc. Un lucru este clar, locuința este o achiziție înțeleaptă, care merită făcută, însă trebuie planificată din timp. Atât timp cât se iau anumite măsuri de siguranță prin care se prevăd anumite situații neprevăzute precum pierderea locului de muncă sau probleme de sănătate neașteptate, creditele ipotecare sunt considerate împrumuturi bune.
Creditele pentru investiții sunt o altă categorie de împrumuturi care, potrivit consultanților financiari, merită a fi făcute. Cel mai întâlnit exemplu este la imobiliare, când soliciţi un credit ca mai apoi să oferi locuința/ spațiul comercial în chirie pentru o sumă mai mare decât rata bancară. Așadar, dacă folosiți datoriile, adică împrumuturile, pentru a face investiții și pentru a genera profit, datoriile sunt considerate bune, pentru ca vă oferă posibilitatea de creștere.
Care este cel mai riscant tip de credit
Răspunsul este foarte simplu. Creditul de care nu ai nevoie și nu reprezintă o urgență. Tot la categoria creditelor riscante se încadrează și împrumuturile luate în necunoștiință de cauză, când sunt luate fără a înțelege condițiile contractului de credit. Înainte de a lua un credit, informați-vă cu atenție despre condițiile de rambursare, calculați-vă atent posibilitățile financiare, astfel încât să nu intrați în datorii cărora nu le veți face față.
Cea mai mare greșeală a debitorilor
Bogat nu este cel care are mulți bani, ci cel care știe cum să îi administreze. Cea mai mare greșeală pe care o poate face o persoană care apelează la un credit este lipsa unei planificări temeinice a finanțelor personale. Cele mai multe cazuri în care debitorii sfârșesc îngropați în datorii se întâmplă pentru că nu își dau interesul sau nu știu să-și administreze veniturile, motiv pentru care ajung să fie executați silit în contul restanțelor.
Cum scăpați de datorii?
În cazul în care sunteți o persoană îndatorată, cel mai bun lucru este să începeți achitarea cu cea mai mică datorie. Nu este ușor, dar nici imposibil. De asemenea, este recomandat ca atunci când întâmpinați dificultăți financiare să luați legătura din timp cu creditorul și să discutați despre eventuale soluții pentru a evita acumularea datoriilor.
O altă recomandare foarte bună este să începeți să vă creați rezerve de bani pentru situații neprevăzute care pot apărea (accidente, pierderea locului de muncă etc). Acestea pot fii situații care vă vor da peste cap bugetul personal și tocmai de aceea este bine să fiți pregătiți. Începeți să economisiți, oricât de puțin reușiți, oricum este un pas înainte.
De asemenea, planificați deciziile importante legate de bani din timp și țineți cont de o regulă foarte simplă care vă va scăpa de datorii. Fiți atenți ca suma totală a ratelor pe care le aveți să nu depășască niciodată 60% din veniturile personale. Dacă deja aveți datorii, cel mai bine este să le plățiți cât mai repede, ținând cont de „regula 60%”.
În concluzie, putem spune clar că toate produsele financiare sunt bune dacă sunt folosite „cu cap”.
Creditele ne pot fi de mare ajutor și ne pot fi de mare folos când sunt folosite inteligent, dar ne pot conduce spre drumul dezastrului financiar atunci când apelăm la ele în lipsa unei planificări atente a finanțelor personale. Învățați să vă folosiți de aceste produse financiare în avantajul dumneavoastră.
Pe lângă sugestiile de mai sus, INCASO recomandă persoanelor care au deja datorii să nu ignore notificările și să accepte comunicarea cu specialiștii noștri. Astfel, debitorii au posibilitatea de a achita creditele restante pe cale amiabilă și/ sau în rate convenabile prin opțiunea de refinanțare.
Pentru a lua acum legătura cu un specialist INCASO apelați (022) 95 93 59 sau folosiți fereastra de contact pe www.incaso.md.