De ce este important să păstrăm bonul de cumpărături
În funcţie de veniturile pe care le avem, fiecare dintre noi încearcă să le valorifice și să le folosească cât mai organizat și mai responsabil. Cheltuielile nu pot fi controlate întotdeauna în totalitate și uneori uităm de responsabilitatea controlului propriului buget.
Până la urmă, nu contează câţi bani câștigi, ci cum îi cheltuiești. Problemele financiare nu apar întotdeauna din lipsa banilor, ci mai degrabă din cauza lipsei educaţiei financiare și a planificării pe termen lung.
Învățați toți membrii familiei să ceară bonul la cumpărăturile efectuate, chiar și pentru cele mai mărunte. Astfel, la sfârșitul lunii, veți putea identifica mai ușor sursa celor mai mari cheltuieli sau a cheltuielilor inutile la care ați fi putut renunța.
Pe de altă parte, bonul ne poate fi de folos în cazul în care dorim să returnăm sau să înlocuim anumite produse din diverse motive. Spre exemplu, dacă am constatat ulterior că produsul este deteriorat sau nu este tocmai ceea ce ne-am dorit (poate o mărime necorespunzătoare în cazul unui obiect de îmbrăcăminte făcut cadou), avem dreptul să îl returnăm, dar nu putem face asta dacă nu avem dovada achiziţiei. Chiar dacă acel comerciant ar dori să ne dea banii înapoi sau să ne schimbe produsul fără bon, nu are voie să facă acest lucru din punct de vedere legal.
Mai mult, solicitând bonul de casă ne asigurăm că impozitele ajung în bugetul statului și, astfel, cresc șansele de a beneficia în viitor de investițiile făcute de către stat din contul acestor taxe, de exemplu pentru modernizarea sistemelor de sănătate, educație sau alte proiecte de importanță socială etc.