Datoriile moldovenilor în 2015
Fiecare din noi dorește să își îmbunătățească existența. Deseori, pentru acest lucru nu ne ajung bani și îi împrumutăm de la părinți, prieteni, instituții financiare etc. Cineva împrumută bani pentru a-și achita studiile, altcineva - pentru a-și cumpăra o vilă, iar o pensionară sau o familie cu venituri modeste - pentru a supraviețui până la următorul salariu/pensie…
Anul 2015 a fost unul greu, tot mai mulți moldoveni se află in imposibilitatea de a-și onora obligațiunile de plată, fie ele sunt credite sau facturi restante.
Neachitările pentru serviciile de întreținere, alături de cele la bancă, se află în topul datoriilor pe care le au moldovenii. Iar numărul acestora crește anual, în medie cu 5-7%.
Peste 70% din moldoveni, cu debite la INCASO, au datorii pentru facturile la energia electrică, apă, căldură și servicii comunale (utilități); Apa, gazul și căldura, mai ales în cazul blocurilor, fiind dificil de deconectat individual, adună cele mai mari datorii, dar și sunt cele mai costisitoare, în special în perioada rece. Desigur, un factor important este scăderea veniturilor cetățenelor dar și imprevizibilitatea zilei de mîîne.
Creditele bancare dau bătăi de cap la peste 15% din totalul de datornici ai INCASO;
Iar peste 10% dintre moldoveni au datorii la serviciile de telefonie mobila.
Așadar, anul 2015 nu a adus nimic nou, moldovenii sunt plini de restanțe atât la bugetul de stat, cât și la instituțiile private.
Achitarea datoriilor nu pare a fi o prioritate. Dacă ar câștiga o sumă importantă de bani, respondenții unui sondaj realizat la comanda INCASO, spun că și-ar lua casă și mașină. Iar cei trecuți de 30 de ani i-ar investi în reparație.
Glumele despre moldovenii care toată viața construiesc, conțin și o doză de adevăr. După 30 până la 60 de ani, indiferent că sunt de la sat sau oraș, respondenții studiului desfășurat de Magenta Consulting, la comanda INCASO, dacă ar câștiga o sumă de bani mai mare, ar face o reparație bună. Condiții de trai mai estetice și comode își doresc atât cei cu venituri mici, cât și cei care o duc relativ bine.
foto: rnews.ro/