Valoarea datoriilor restante în T3 al anului curent este de circa 265 mil. de lei, aproape dublu față de anul 2018 și de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2017

Valoarea datoriilor restante în T3 al anului curent este de circa 265 mil. de lei, aproape dublu față de anul 2018 și de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2017

Volumul creanțelor restante în trimestrul trei (T3) din 2019 a ajuns la circa 265 mil. de lei, cu aproximativ 125 de mil. de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului 2018, conform analizei portofoliului de creanțe gestionat de INCASO - cea mai mare companie de colectare a datoriilor din Republica Moldova.

Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea datoriilor restante a crescut de aproximativ 6 ori, raportat la aceeași perioadă, în T3 din 2017 suma creanțelor restante era de aproximativ 40 mil. de lei. În topul clienților INCASO cu cei mai mulți debitori restanțieri, pe primul loc se află companiile de microfinanțare, următoarele locuri fiind ocupate de domeniile bancar, telecomunicații, utilități, precum și alte servicii.

Potrivit datelor INCASO, la finele T3 al anului curent, circa 75% dintre debitori aveau datorii la credite de consum. Valoarea portofoliului creanțelor la această categorie constituie aproximativ 200 de mil. de lei, ceea ce înseamnă aproape dublu față de valoarea înregistrată în T3 din 2018.

Totodată, conform analizei portofoliului de creanțe gestionat de INCASO, cele mai multe persoane fizice și juridice care au datorii sunt din regiunea de CENTRU a țării - 61%, urmată de rigunea de NORD cu 32%, și doar 7% din SUD. În comparație cu T1 al anului curent, cifrele arată că numărul debitorilor din centrul țării s-a majorat cu circa 15%.

Capitala își menține poziția de lider în topul orașelor cu cel mai mare grad de îndatorare, cu o pondere de 28% din totalul debitorilor INCASO, dar în ușoară scădere față de T1 al anului 2019. Datele mai arată că, cei mai mulți moldoveni cu datorii au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, iar numărul bărbaților este, per total, puțin mai mare decât cel al femeilor. Suma totală a creanțelor restante gestionate de Compania INCASO constituia, la finele lunii octombrie 2019, aproape 1 MILIARD de lei datorii la credite de consum.

Creșterea volumului creanțelor restante se datorează, în primul rând, majorării numărului creditelor de consum acordate de atât de sectorul financiar bancar, cât și de cel nebancar. Potrivit economiștilor, piața creditelor nebancare a depășit pentru prima dată nivelul de 10 mld. de lei, majorându-se în ultimii cinci ani de aproape trei ori. Procentul de îndatorare a populației a crescut deoarece, pe de o parte, produsele de creditare au devenit mai accesibile, iar populația nu se mai teme să se împrumute, iar pe de altă parte, nivelul de educație financiară și cultura plăților în rândul cetățenilor sunt încă la un nivel foarte scăzutˮ, a declarat Antonina Ceban-Bejenaru, Directorul general al Biroului istoriilor de credit INFODEBIT.

Menționăm că, începând din 2012, INCASO organizează, în luna noiembrie, mai multe acțiuni dedicate Zilei Internaționale fără Datorii, marcată anual pe data de 17 noiembrie. Anul acesta, campania de conștientizare a riscurilor generate de neplata datoriilor se desfășoară sub genericul „Noiembrie – luna fără datoriiˮ. Scopul tuturor acțiunilor este de a atrage atenția asupra riscurilor generate de datoriile neplătite la timp și de a reaminti populației că angajamentele financiare trebuie tratate cu responsabilitate și corectitudine.

Compania de Colectare a Datoriilor INCASO